Kongens gate 18-20, Oslo

Kongens gate 18/Kirkegaten 21 er et vakkert nyklassisistisk hus tegnet av arkitekt Kristian Biong og stod ferdig oppført i 1925. Kongens gate 20 ble oppført i 1894, tegnet av arkitekt Henrik Nissen i stilen nyrenessanse. Store deler av gården ble brannskadet i 1903 og måtte derfor delvis gjenoppføres.

Kongens gate 18/Kirkegaten 21 er et vakkert nyklassisistisk hus tegnet av arkitekt Kristian Biong og stod ferdig oppført i 1925. Kristian Biong mottok i 1928 Houens Diplom for bygningen. Han gav Den Norske Creditbank en bygning som med sine stramme linjer utnyttet sin monumentale plassering i hele kvartalets lengde. Bygningens opprinnelige hovedinngang fra Kirkegaten er markert med kraftige granittsøyler i tre etasjers høyde. Murbygningens interiør har rike detaljeringer utført i gjellebekkmarmor, mørkbeiset og lakkert eik og malte gipsornamentikk og muroverflater. Karakteristisk for bygningen er den gamle banksalen, en dobbelhøy marmorsal i 1. og 2. etasje, med vakkert glass overlys som gir rommet estiske og arkitektoniske kvaliteter. Den opprinnelige lysgården er intakt og strekker seg fra 3. etasje og opp.

Kongens gate 20 ble oppført i 1894, tegnet av arkitekt Henrik Nissen i stilen nyrenessanse. Store deler av gården ble brannskadet i 1903 og måtte derfor delvis gjenoppføres. Eiendommen hadde opprinnelig en karakteristisk utendørs lysgård som gikk ned til første kjellernivå. Lysgården hadde franske altaner og smale balkonger langs tre av fasadene.

Både Kongens gate 18/Kirkegata 21 og Kongens gate 20 har gjennomgått flere ombygginger. Bygningene ble sammenbygde i alle etasjer i 1975. Bygningene fungerer i dag som ett bygningsanlegg.

Insenti bistod byggherren med en enkel tilpasning av lokalene for ny leietaker.

Prosjektinformasjon

Keypoint

Rehabilitering

Ferdigstillelse

2013

Bruttoareal

16 000

Arkitekt

DARK Arkitekter AS

Byggherre

Oslo Pensjonsforsikring

Entrepriseform

Insentimodellen

Tjenester fra Insenti

Prosjektledelse. Bygging.

De siste om miljø

Felles miljøambisjoner

– En stor glede å levere miljøsmarte bygg

Stor bredde i miljøkompetansen

– Det er godt å gjøre det som er godt for miljøet

Høye miljøambisjoner øker kvaliteten i byggeprosjektene

Ansvarlige for prosjektet