Insenti inn som sponsor for kortbanelandslaget
Insenti har i flere år sponset ulike idretter og idrettslag. Blant annet triatlonutøver og Insenti-ansatt, Jon Breivold og Stabæk Fotball sitt A-lag i perioden 2020 til 2022. Nå har vi inngått et samarbeid med landslaget på kortbane, som spås å bli fremtidens vinteridrett.
Skøytesporten har lange, stolte tradisjoner i Norge. Nå ser det ut til at norsk skøytesport, både lengdeløp og kortbane, går mot en ny storhetstid. Kortbaneløperne er helt i toppen på verdensbasis i juniorklassene og jager mot å gjøre det samme på seniornivå. Lengdeløpslaget er sterkere enn på mange år med to norske verdensmestere under VM på Hamar.
– Vi har et landslag med godt sammensveisede utøvere og god prestasjonskultur. Sammen har vi satt oss hårete mål og tatt enorme steg på kort tid. I år har vi som mål å kvalifisere til OL for første gang siden 1994, sier Einar Agdestein, hovedtrener for kortbanelandslaget.
Olympiatoppen har vært en viktig støttespiller for kortbanelandslaget og de har stor tro på at Norge skal være med å kjempe i alle de ni medaljeøvelsene i OL i Milano Cortina i 2026.
– Kortbanelandslaget, med Einar Agdestein i spissen, har startet på en svært spennende reise. De leverer stadig prestasjoner på høyt internasjonalt nivå, og virker nå klare til å innta toppen i flere øvelser. Dette ønsker vi å følge med på, sier Christian Molt Rise, adm. direktør i Insenti.
Skal bli best i verden – sammen!
Kortbane debuterte som olympisk gren i 1992, og Norge stilte med løpere første gang i OL på Lillehammer i 1994. Kortbane er en fartsfylt og publikumsvennlig slektning av Norges nasjonalidrett, lengdeløpsskøyter, men utøves på hockeybane. Kortbane er en svært populær idrett i land som USA, Canada, Sør-Korea, Kina og Nederland.
– Jeg har et langt liv innen skøytesporten, og for første gang i norsk historie kan vi konkurrere som lag innen kortbane internasjonalt. Jeg er så heldig som har fått trene denne unike gruppen med løpere helt fra de var 12-14 år gamle, forteller Agdestein.
– Vi har satt oss ambisiøse og hårete mål hvert år for denne gjengen, som også omfatter spirende, kommende årskull. Ved å tenke stort har vi fått til alt vi har drømt om så langt. Vi merker økt interesse til kortbane, som igjen skaper grobunn for rekruttering. I OL om fem år skal vi være med i medaljekampen, fortsetter han.
– Skal vi få til det er vi avhengig sponsorsamarbeid, som med Insenti. Det gir oss større økonomiske muskler til å konkurrer internasjonalt, samtidig som det setter prestasjonskrav til hele laget.
Inspirert av Formel 1 og lynsjakk
Kortbaneløp foregår på en oval isbane som kun er drøye 110 meter. Gode – nærmest perfekte – svinger er avgjørende, og det gjelder å komme først over målstreken i sitt heat, uansett tid. Hvert heat har 4-8 utøvere. Individuelle konkurranser begynner med 32 utøvere, som går videre gjennom kvalifiseringsheat. De to eller tre som går først i mål er videre til neste heat.
– Det taktiske aspektet er det som virkelig fenger meg, kombinert med fart og finesse, sier Agdestein. Vi henter inspirasjon fra andre idretter som Formel 1 og lynsjakk.
Stafett er det knyttet mye prestisje til. Her måler landslagene krefter. Vekslinger og forbikjøringer skaper intensitet og vekker publikum. Stafettene går over flere dager, med kvalifiseringsheat, semifinale og finale. Lagene kan bytte ut løpere fra semifinalen til finalen, ettersom hvert lag kan registrere fem utøvere.
– Vi skiller oss fra konkurrentene med god stemning og smittende humør på og utenfor isen. Den norske kortbanemodellen bygger på idrettsglede og små og store seire. Dette blir lagt merke til blant konkurrentene. Idrettsgleden er enorm!, avslutter Einar Agdestein, hovedtrener for kortbanelandslaget.